Diş Çürüğü Nedir? Çürük İlerler mi? Önlenebilir mi? | Metco Dental
0
0.00 
0
Diş Çürüğü Nedir? Çürük İlerler mi? Önlenebilir mi? | Metco Dental

Diş Çürüğü İlerler mi? Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?

Diş çürüğü, en kısa tanımıyla ağızdaki bakterilerin dişlere verdiği zarardır. Dişlerimiz sindirim sistemimizin bir parçası olarak, düzenli olarak şekerli ve nişastalı yiyecek içeceklerle temas eder ve tükürüğümüzle birleşip bir asit oluştururlar. Bu asitler dişlerimizin dış yüzeyine (mine) saldırarak zayıflamasına neden olur. Bu durumda, zamanla dişin tahrip olmasına yol açar ve diş hekimlerinin kavite olarak adlandırdıkları oyuklara neden olur.

Diş çürümesinin farklı aşamaları vardır ve her biri farklı belirtiler ve riskler arz eder. Çürüme ilk ortaya çıktığında, çok az semptom görülür. Boyutları ilerledikçe ve çürük büyüdükçe, şekerin yanı sıra sıcak ve soğuk gıdalara karşı duyarlılığa neden olur. Bazen de diş çürükleri sürekli bir ağrıya sebebiyet verir. Tedavi edilmeden bırakılırsa, çürüme sinirlere ulaştığı için diş enfekte olur. Dişteki enfeksiyon, şiddetli ağrıya, yüz şişmesine ve ateşe neden olabilen bir apseye sebebiyet verebilir. İlerleyen evrelerde hala müdahale edilmemişse, bu durum kanal tedavisini veya dişin çekilmesini gerektirebilir.

Diş çürüğü nasıl önlenir?

Diş çürükleri büyük ölçüde engellenebilir ya da geciktirilebilir. Diş fırçalamayı ve diş temizletmeyi içeren düzenli diş bakımı ve rutin kontroller diş çürüklerinin engellenmesine yardımcı olur. Diş çürüğünün ilerlemesini önlemek için alabileceğiniz önlemler aşağıdaki gibidir:

- Florür kullanımı: Çoğu diş macununda bulunan Florür (dişlerin dokusunu güçlendirmeye yardımcı olan bir mineral) diş çürümesini engelleyebilir ya da var olan çürüklerin ilerlemesini önleyebilir; hatta erken evrede bozulmayı tersine çevirebilir

- Düzenli ağız bakımı: Dişlerin her gün iki kez fırçalanması ve diş ipi kullanımı ağız sağlığının en temel adımlarındandır. Unutmayın, diş fırçalamak çocuklar için de önem arz eder. Ağız hijyeni rutini, çürümeye neden olan plak birikintilerinden kurtulmanın en geçerli yoludur.

- Doğru beslenme: Şeker ve nişastası yüksek olan yiyecekleri sınırlandırmak hatta mümkünse ortadan kaldırmak, ağız ve diş sağlığı bakımından en uygun beslenme seçeneğidir. Besleyici, doğal ve dengeli yemekler tüm vücudunuzun sağlığı gibi dişlerinizin sağlığına da olumlu etki edecektir.

- Şekersiz sakız tüketimi: Sakız, tükürük bezlerinin çalışmasına sebebiyet vererek ağızda kalan kalıntıların ve gıda artıklarının giderilmesine yardımcı olabilir.

- Sigarayı bırakmak: Sigara, diş çürümesi ve diş eti hastalığı da dahil olmak üzere bir dizi diş hastalığının temel risk faktörüdür. Sigara içiyorsanız, alışkanlığınızı sona erdirmek için gerekirse profesyonel yardım alın.

- Rutin diş hekimi randevuları: Düzenli diş kontrolleri ve diş temizliği hem diş çürümesinin önlenmesine hem de erken evre tanı ve tedaviye yardımcı olur. Özellikle erken evre diş çürümesi nadiren herhangi bir belirti verdiğinden, düzenli diş kontrolleri erken evre çürüklerin teşhis edilmesine olanak sağlar.

- Sızdırmazlık maddelerinin risk altındaki dişlere yerleştirilmesi: Derin oluklar (veya çatlaklar) olan dişleriniz varsa, diş hekiminiz bu alanı kapatmanızı tavsiye edebilir. Süreç, invaziv olmayan bir dolgu malzemesinin veya fissür sızdırmazlık maddesinin yerleştirilmesini içerir. Isırma yüzeyindeki derin oluklu dişler, özellikle yetersiz temizlendiğinde, oyuk veya çürümeye neden olabilecek gıda artıkları biriktirebilir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, röntgen cihazları için de Dünya’nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle Morita markalı ürünlerimiz her türlü endodonti ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözer.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp