Optimum Tork Reverse Eğelere Az Zarar Vererek Nasıl Kullanılır?
0
0.00 
0
Optimum Tork Reverse Eğelere Az Zarar Vererek Nasıl Kullanılır?

Optimum Tork Reverse

Morita’nın yeni nesil endodontik mikromotorları ile birlikte geliştirdiği, son model TriAuto ZX2 cihazında da bulunan yeni bir hareket olan “Optimum Tork Reverse (OTR) ile ilgili yapılmış bir bilimsel çalışmayı sizlerle paylaşmak istedik.

OTR hareketinde tork kontrolü vardır. Eğe ayarlanan tork değerine gelene kadar normal rotasyon yönünde döner, tork aşılınca ileri-geri dönüşümlü hareketleri yapmaya başlar. Zorlanma geçip de tork normal değere gelince tekrar rotasyon hareketine geçilir. Böylece hem kanala zarar verilmez, hem debris dışarı atılır hem de eğe çatlamalara ve kırılmalara karşı korunur.

Aşağıda rotasyon ve OTR hareketlerinin karşılaştırıldığı, eğelerin döngüsel yorgunluk direnci ile ilgili yapılan çalışmanın özeti sunulmaktadır. Çalışmanın oriinal haline www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28329416 linkinden ulaşabilirsiniz.

International Endodontic Journal

Özet:

“Sürekli Dönme” hareketi ile “Optimum Tork Reverse” resiprokasyon hareketinin Nikel-Titanyum döner aletlerdeki döngüsel yorgunluk direncine etkisi

Amaç:

Çalışmanın amacı sürekli rotasyon ve Optimum Tork Reverse (OTR) dönüşümlü rotasyon hareketlerinin döngüsel yorgunluk direncine olan etkisini değerlendirmek ve farklı döner eğelerdeki etkilerini karşılaştırmaktır. Bu doğrultuda ProTaper Next, Reov-S, Mtwo, Twisted Files, Endowave kanal eğeleri üzerinde çalışılmıştır.

Metod:

Toplam 120 Ni-Ti eğe üzerinde testler yapılmıştır. Her markadan 24 adet eğe seçilmiş ve bunlar 12’şerlik iki gruba ayrılmıştır. Grup 1 örneklerinde sürekli rotasyon hareketi test edilmiş, Grup 2 de ise OTR (Optimum Tork Reverse) hareketi uygulanmıştır.

Döngüsel yorgunluğa karşı direncin ölçümü için paslanmaz çelikten yapılmış, 60 derece eğim açılı ve 5 mm eğim çaplı suni bir kanal üzerinde yapılan eğelemelerde çatlağın oluştuğu süre baz alınmıştır.  Sonuçlar istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir.

Sonuç:

Sonuçta OTR hareketi resiprokasyonunun tüm eğelerde döngüsel yorgunluk direncini anlamlı derecede artırdığı görülmüştür. Bir başka ifade ile, eğe OTR dönüşümlü olarak çalıştırıldığında daha uzun süre dayanmakta, çatlak oluşumu daha geç olmaktadır.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, kanal tedavisi cihaz ve malzemeleri için de Dünya’nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle Morita markalı ürünlerimiz her türlü endodonti ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözer.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp